18.11.2019 - останнє, на відміну від репостів, оновлення теми
Кожне нове повідомлення мінімум 10 діб позначається червоним, але НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО знаходиться на початку теми. Рубрика "НОВИНИ САЙТУ" оновлюються РЕГУЛЯРНО, а всі її посилання - АКТИВНІ
- цікаве у Неті за даною темою: "Цікаві правила етикету у різних країнах світу"
- подібне за даною темою: "Особливості національних кухонь",
- ще у 1897р статут англійського ВМФ забороняв матросам користуватися під час їжі ножем і виделкою, так як ці столові прибори, за думкою адміралтейства, руйнували дисципліну і породжували розніженість серед нижніх чинів
- французький "король-сонце" Людовик-XIV (1638-1715), згідно французького історика Фернана Броделя, їв виключно руками і заборонив герцогу Бургундському та двом його братам користуватися виделкою у своїй присутності. У той же час і значно пізніше, в більшості монастирських статутів був пункт, що прямо забороняв ченцям їсти виделкою
- у японських ресторанах не прийнято платити чайові. Вважається, що якщо клієнт намагається залишити зайві гроші, то цим він знецінює надавану послугу. Спроба нагородити чайовими сприймається як подачка
- у японському ресторані першими завжди обслуговують чоловіків - він перший робить замовлення, і йому першому приносять напій
- за столом у стародавніх римлян, як і у арабів, повсюдно було у порядку речей робити відрижку під час вживання їжі (Прим.1*)
- традиція накривати стіл скатертиною з’явилася в правління римського імператора Доміціана (81-96рр н.ч) (Прим.1*)
- стародавні римляни їли руками, хоча у їхньому розпорядженні були ножі, зубочистки та різного роду ложки. Перед їжею і за кожної переміни страв було прийнято мити руки, які потім серветками висушували раби, які прислужували за столом (Прим.1*)
- кожний запрошений за стіл стародавній римлянин отримував персональну серветку, яку було прийнято забирати з собою, попередньо наповнивши по закінченні трапези уподобаними, не з’їденими за столом, шматочками їжі (Прим.1*)
- з початку XVIIст. ложка набула звичну нам форму, подовжившись у кілька разів - таким чином їй довелося пристосовуватися до моди на сильно виступаючи вперед жабо
- у хороших ресторанах сомельє, подаючи вино, попервах підносить корок, після чого треба уважно його роздивитися та понюхати. Це давня традиція: раніше етикеток на пляшках не було, і про походження вина можна було дізнатися лише за маркуванням на корку
- у Стародавній Греції серветками слугувало листя фігового дерева, яким раби витирали губи своєму господарю
- у 19ст на англійському воєнному флоті для матросів, у доповнення до ложок, було введено обов'язкове використання за столом виделок та ножів (Прим.2*)
- "сообразить на троих": у трьох радянських гранчаках зразка 1943р рівно розливалася півлітрова пляшка горілки. Справа у тому, що до скляного ободка у 200-грамовому вміщується майже 170 грамів горілки - 1\3 півлітрової пляшки, що дозволяє її зміст поділили "по совісті"
- в Болгарії довгий час вважалося непристойним для чоловіків випивати менше півтора літра вина на день. Вино в Болгарії вартує копійки, так що помірне його вживання довгий час вважалося ознакою негостинності
- цар Іван Грозний не користувався під час їжі тарілками, а просто брав уподобану їжу руками - недоїдені ж шматки клав назад у чашки (Прим.3*)
- традиційно у їдальні для офіцерів руського флоту перед кожним прийомом їжі окремо встановлювався столик з горілкою та закускою (Прим.4*)
- за наказом Наполеона III були виготовлені алюмінієві столові прибори, що подавалися на урочистих обідах імператору та самим почесним гостям. Інші гості при цьому користувалися приборами з традиційних дорогоцінних металів - золота і срібла
- до середини 19ст. у ресторанах подавали одразу всі замовлені страви - такий спосіб обслуговування носить назву "service à la française" ("французька система"). Пізніше, завдяки князю А.Куракіну, почали подавати страви поступово, у порядку їхнього розташування у меню. В сучасних ресторанах така система найбільш популярна і називається "service à la russe"
- в Японії цілком нормально плямкати, прицмокувати, присьорбувати, коли їси гарячу локшину або суп. Така поведінка в Японії розглядається як знак вдячності і схвалення. Це означає, що вам так сильно подобається суп чи локшина, що ви хочете запихати у рот як можна більше, за будь-яку ціну.
- на Філіппінах, у Камбоджі, Кореї, Єгипті з'їсти все, що лежало на тарілці означає, що ти не наївся, а в Японії, навпаки, - їжа тобі сподобалася і ти наївся
- інуїти в Канаді пукають після їжі на знак того, що їжа їм сподобалася
- в Чилі люди нічого не їдять руками, навіть картоплю фрі
- в Китаї дуже невихованим жестом вважається указувати на людину патичками для їжі, стукати ними об посуд, користуватися ними не тим кінцем або просто жестикулювати ними, а також у Китаї та Японії не прийнято вставляти в рис патички, що пов'язано з певною поховальною традицією
- в Англії прийнято нахиляти тарілку з супом від себе - черпати суп ложкою до себе є проявом невихованості і поганого тону
- в Португалії не прийнято просити сіль та перець, якщо їх немає на столі
- у Таїланді виделку не кладуть у рот, а використовують для того, аби покласти їжу в ложку і їдять з неї
- в 1637р кардинал Рішельє наказав закруглити всі кинджали, що використовувалися для нарізання м'яса - так з'явилися перші столові ножі
- в 17ст. невідомий англійський солдат намагався відкоркувати пляшку вина зброярським шомполом і випадково винайшов штопор
- у 1606р Марина Мнішек вперше привезла до Росії виделку, що викликало бурю збурення, так як повсюдно було прийнято вживати їжу виключно руками
- до того, як у 11 сторіччі виделка стала персональним столовим прибором, їжу брали руками, причому у вищому світі було прийнято використовувати три пальця, а у простого народу п'ять
- двозубу виделку ввели у вжиток стародавні римляни
- встаючи з-за столу у монголів та китайців прийнято голосно робити відрижку, таким чином показуючи господарям насолоду від ситної їжі
- ще нещодавно повсюдно за китайським столом було прийнято під час їжі голосно чавкати, аби показати господарям своє задоволення виставленими стравами
- стародавні римляни їли руками, а у багатих громадян були спеціальні раби, о чиє волосся вони витирали руки після їжі
- стародавні римляни вживали їжу виключно напівлежачи (Прим.1*)
- греки обов'язково розбавляли вино перед вживанням, вважаючи саме звичаєм варварів пити вино нерозбавленим
- в Грузії непристойно потягувати вино - під час традиційного грузинського застілля, яке називають "супра", вино п'ють тільки під час тостів. Так що варто почекати, коли проголосять тост, а потім випити келих вина до дна
- в США жінка сама сплачує за себе в ресторані. Чоловік не повинен підкреслювати свою фінансову перевагу. В Німеччині не прийнято, аби чоловік, який запросив жінку у ресторан (кафе, бар), платив за неї
- у Кореї національна їжа дуже перчена, а тому сльози під час вживання їжі вітаються і заохочуються етикетом як безсумнівний комплімент господині
- у країнах з ісламською релігією та на півдні Індії не прийнято будь-що передавати чи брати за столом лівою рукою, яка вважається фізіологічно "нечистою"
- у Німеччині їсти руками пристойно винятково лише тільки хліб, для всього іншого передбачені столові прибори
З ТОГО Ж ПРИВОДУ:
- у Болівії, під острахом штрафу у 100 доларів, жінкам заборонено випивати в барах і ресторанах більше одного келиха вина
- в 64-сторінковому путівнику цивілізованого туризму, складеному в 2013р національною китайською асоціацією туризму і наполегливо рекомендованою китайським же туристам владою КНР, містяться рекомендації стригти рослинність в носі, не копирсатися в зубах пальцями, не займати суспільні туалети подовгу, не залишати слідів на сидінні унітазу, не пити суп прямо з миски і не плямкати
ПРИМІТКИ:
(Прим.1*) - Ж.Каркопино "Повседневная жизнь древнего Рима. Апогей империи"
(Прим.2*) - Т.Ховарт "Дредноути"
(Прим.3*) - В.Коливанова "Царь Иван Грозный"
(Прим.4*) - И.Францкевич "Завтра я переселяюсь на броненосец" журнал "Гангут" №20
(Прим.5*) - В.Кресс "Мимоходом"
Муляр Юрій: bilaplyama.blogspot.com - це 99 регулярно оновлюваних тем-дайджестів (+552 світлини) про події історії, факти і людей, інформація стосовно яких мізерна та суперечлива. Вітається "сарафанне радіо", копіювання та вільне розповсюдження у незмінному вигляді всіх матеріалів сайту. Детальніше - на сторінці "ЗА ЩО!?" Під цим повідомленням - лінки на всі теми блогу. NB: лінки ж на нові повідомлення знаходяться праворуч, у рубриці "СВІЖЕ".
ЗМІСТ:100 тем
- ЩЕ РАЗ ПРО БРЕСТСЬКУ ФОРТЕЦЮ
>БИТИ НАПОЛЕОНА
>БІЛОПОЛЬСЬКИЙ ПОСПІХ 1920 РОКУ
>БОЇ В ПІВНІЧНІЙ АФРИЦІ МОВОЮ ЦИФР
>БРОНЕТАНКОВА СТАТИСТИКА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ
>БТТ АНТИГІТЛЕРІВСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ
>БТТ ГІТЛЕРІВСЬКОЇ ВІСІ
>БУЛИ НЕ ГОТОВИМИ ДО ВІЙНИ?
>БУТИ ВІЙНІ
>БУТИ ПО ЦЬОМУ!
>ВЕЛИКІ ПРО ВСЕ І НІ ПРО ЩО
>ВИДАТНІ ЛЮДИ І СІМЕЙНЕ ЖИТТЯ
>ВИКРУТАСИ ІСТОРІЇ
>ВИТОКИ ЧЕРВОНОГО ТЕРОРУ
>ВОЄННА АВІАЦІЯ У ЦИФРАХ
>ВОЄННИЙ ПОБУТ ТА БУТТЯ
>ВОРОГ У ВОРІТ
>ВТРАТИ ФАШИСТІВ ДО НАПАДУ НА СРСР
>ГЕОПОЛІТИКА ДОГОРИ НОГАМИ
>ГРОШОВО-ПРОДУКТОВА СОБІВАРТІСТЬ ЖИТТЯ
>ДО НЕПРИСТОЙНОСТІ ДИВАЦЬКА ВІЙНА
>ДО ПОРИ МОВЧАЗНА СМЕРТЬ
>ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВА ДОПОМОГА ФАШИЗМУ
>ДОПОМОГА СРСР ФАШИСТСЬКІЙ НІМЕЧЧИНІ
>ДРУГИЙ ФРОНТ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ
>ЕКОНОМІКА НІМЕЧЧИНИ НАПЕРЕДОДНІ ТА ПІД ЧАС 2СВ
>ЕТИКЕТОМ ПО СТОЛУ
>З НЕДОЗРІЛОГО
>ЗА ВЗЯТТЯ БЕРЛІНУ
>ІСПАНСЬКА ПРЕЛЮДІЯ ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ
>ІСТЕРІЯ НЕЛЮДЯНОСТІ
>КАТАСТРОФА ЧЕТВЕРТОГО ФЛОТУ СВІТУ
>КИТАЙСЬКИЙ NO PASARAN
>КОМУ ВІРИТИ АБО ПРАВДА ПРО АФГАНІСТАН
>КРИМСЬКА ЕПОПЕЯ 1855-56 РОКІВ
>КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("РУМ’ЯНЦЕВ-КУТУЗОВ")
>КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("ЦИТАДЕЛЬ")
>ЛЕНД-ЛІЗ БЕЗ КУПЮР
>ЛЕНІН-ПОРТРЕТ БЕЗ РЕТУШІ
>ЛИЦАРСТВО НЕ ВІД СВІТУ ЦЬОГО
>МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО АВІАЦІЮ
>МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО БРОНЕТАНКОВУ ТЕХНІКУ
>МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО НАДВОДНИЙ ФЛОТ
>МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО ПІДВОДНИЙ ФЛОТ
>МАЛОЗГАДУВАНЕ ПРО ХОЛОДНУ ЗБРОЮ
>МАРШАЛ-МАРОДЕР ЖУКОВ
>МИСТЕЦТВУ-БУТИ!
>НАЦІОНАЛЬНИЙ СКЛАД ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ В СРСР
>НЕ ВЕЛИКІ ДИВАКУВАТОСТІ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ
>НЕ ВІР ОЧАМ СВОЇМ
>НЕВИПРАВДАНА ВОЄННА ЖОРСТОКІСТЬ
>НЕВІДОМА АРТИЛЕРІЯ
>НЕВІДОМЕ ПРО ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ
>НЕВІЛЬНИЧА ПРАВДА
>НЕЗРУЧНА ІСТОРІЯ
>НЕСКОРЕНА ПОЛЬЩА
>НІМЕЦЬКИЙ ПОЛОН І ПРИМУСОВА ПРАЦЯ
>НКВС ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ ЦИФР
>ОБЕРЕЖНО ДЕЗІНФОРМАЦІЯ
>ОСОБЛИВА СПАРТА
>ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ
>ПАРАДОКСАЛЬНО АЛЕ ФАКТ
>ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧИ ПЕРЕМІШУВАННЯ?
>ПЕРШІЙ СВІТОВІЙ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ
>ПІСЛЯ БОРОДИНСЬКОГО ПОБОЇЩА
>ПО СМЕРТІ БЕЗ СПОКОЮ ТА ПОВАГИ
>ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ СОЮЗНИЦЬКИХ БОМБАРДУВАНЬ
>ПОЛОН І ВСЕ ЩО ЙОГО СТОСУЄТЬСЯ
>ПОЛТАВСЬКА БАТАЛІЯ БЕЗ УПЕРЕДЖЕНОСТІ
>ПРИХОВАНЕ РАБСТВО В СРСР
>ПРО ФОРМУ СПОРЯДЖЕННЯ НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ
>ПРО ЩО НЕ ПРИЙНЯТО ГОВОРИТИ АБО ЛІЦЕНЗІЙНИЙ КРАДІЖ
>РЯТІВНІ КРИЛА ЛЮФТВАФФЕ
>СТАЛІН-ЦЕ ЛЕНІН СЬОГОДНІ
>СТИМУЛИ ВОЮВАТИ КРАЩЕ
>СТРАТЕГІЯ ВИПАЛЕНОЇ ЗЕМЛІ
>СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ
>СТРІЛЕЦЬКЕ РОЗМАЇТТЯ
>ТАНКОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ ПІД ПРОХОРІВКОЮ
>ТЕЛЕВІЗІЙНІ ШТАМПИ ПРО ВЕЛИКУ ВІТЧИЗНЯНУ ВІЙНУ
>ТРОФЕЙНЕ ОЗБРОЄННЯ НА СЛУЖБІ РККА ТА ВЕРМАХТУ
>ТЯГЛОВА СИЛА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ
>У ЖОРНАХ НКВС
>УЧАСТЬ ІНОЗЕМЦІВ У ВІЙСЬКАХ ГІТЛЕРА
>ФАШИСТСЬКА ДОПОМОГА СРСР
>ФАШИСТСЬКИЙ ЛЕНД-ЛІЗ
>ФІНСЬКА ЗИМОВА ВІЙНА
>ХАЛХІН-ГОЛ ТА ХАСАН У ЦИФРАХ
>ХІМІЯ ВІД ДИЯВОЛА
>ХТО ВОЮВАВ ЗА АНГЛІЮ
>ХТО КОГО КОПІЮВАВ?
>ХТО ХОВАЄТЬСЯ ЗА ПСЕВДОНІМОМ
>ЦЕРКВИ В СРСР
>ЦІКАВЕ З СВІТУ ЇЖІ ТА НАПОЇВ
>ЦІНА ПЕРЕМОГ-ПОРАЗОК У 2СВ
>ЧОРНІ МІТКИ НЕЛЮДЯНОСТІ
>ШОУ ЯЧМІННИХ ЛЮДЕЙ
>ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ДИСЦИПЛІНАРНИЙ БАТАЛЬЙОН
>ЩО НЕ ТАК З ЛЬОДОВИМ ПОБОЇЩЕМ?