ЗМІСТ:100 тем

- ЩЕ РАЗ ПРО БРЕСТСЬКУ ФОРТЕЦЮ >БИТИ НАПОЛЕОНА >БІЛОПОЛЬСЬКИЙ ПОСПІХ 1920 РОКУ >БОЇ В ПІВНІЧНІЙ АФРИЦІ МОВОЮ ЦИФР >БРОНЕТАНКОВА СТАТИСТИКА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ >БТТ АНТИГІТЛЕРІВСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ >БТТ ГІТЛЕРІВСЬКОЇ ВІСІ >БУЛИ НЕ ГОТОВИМИ ДО ВІЙНИ? >БУТИ ВІЙНІ >БУТИ ПО ЦЬОМУ! >ВЕЛИКІ ПРО ВСЕ І НІ ПРО ЩО >ВИДАТНІ ЛЮДИ І СІМЕЙНЕ ЖИТТЯ >ВИКРУТАСИ ІСТОРІЇ >ВИТОКИ ЧЕРВОНОГО ТЕРОРУ >ВОЄННА АВІАЦІЯ У ЦИФРАХ >ВОЄННИЙ ПОБУТ ТА БУТТЯ >ВОРОГ У ВОРІТ >ВТРАТИ ФАШИСТІВ ДО НАПАДУ НА СРСР >ГЕОПОЛІТИКА ДОГОРИ НОГАМИ >ГРОШОВО-ПРОДУКТОВА СОБІВАРТІСТЬ ЖИТТЯ >ДО НЕПРИСТОЙНОСТІ ДИВАЦЬКА ВІЙНА >ДО ПОРИ МОВЧАЗНА СМЕРТЬ >ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВА ДОПОМОГА ФАШИЗМУ >ДОПОМОГА СРСР ФАШИСТСЬКІЙ НІМЕЧЧИНІ >ДРУГИЙ ФРОНТ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ >ЕКОНОМІКА НІМЕЧЧИНИ НАПЕРЕДОДНІ ТА ПІД ЧАС 2СВ >ЕТИКЕТОМ ПО СТОЛУ >З НЕДОЗРІЛОГО >ЗА ВЗЯТТЯ БЕРЛІНУ >ІСПАНСЬКА ПРЕЛЮДІЯ ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ >ІСТЕРІЯ НЕЛЮДЯНОСТІ >КАТАСТРОФА ЧЕТВЕРТОГО ФЛОТУ СВІТУ >КИТАЙСЬКИЙ NO PASARAN >КОМУ ВІРИТИ АБО ПРАВДА ПРО АФГАНІСТАН >КРИМСЬКА ЕПОПЕЯ 1855-56 РОКІВ >КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("РУМ’ЯНЦЕВ-КУТУЗОВ") >КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("ЦИТАДЕЛЬ") >ЛЕНД-ЛІЗ БЕЗ КУПЮР >ЛЕНІН-ПОРТРЕТ БЕЗ РЕТУШІ >ЛИЦАРСТВО НЕ ВІД СВІТУ ЦЬОГО >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО АВІАЦІЮ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО БРОНЕТАНКОВУ ТЕХНІКУ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО НАДВОДНИЙ ФЛОТ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО ПІДВОДНИЙ ФЛОТ >МАЛОЗГАДУВАНЕ ПРО ХОЛОДНУ ЗБРОЮ >МАРШАЛ-МАРОДЕР ЖУКОВ >МИСТЕЦТВУ-БУТИ! >НАЦІОНАЛЬНИЙ СКЛАД ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ В СРСР >НЕ ВЕЛИКІ ДИВАКУВАТОСТІ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ >НЕ ВІР ОЧАМ СВОЇМ >НЕВИПРАВДАНА ВОЄННА ЖОРСТОКІСТЬ >НЕВІДОМА АРТИЛЕРІЯ >НЕВІДОМЕ ПРО ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ >НЕВІЛЬНИЧА ПРАВДА >НЕЗРУЧНА ІСТОРІЯ >НЕСКОРЕНА ПОЛЬЩА >НІМЕЦЬКИЙ ПОЛОН І ПРИМУСОВА ПРАЦЯ >НКВС ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ ЦИФР >ОБЕРЕЖНО ДЕЗІНФОРМАЦІЯ >ОСОБЛИВА СПАРТА >ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ >ПАРАДОКСАЛЬНО АЛЕ ФАКТ >ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧИ ПЕРЕМІШУВАННЯ? >ПЕРШІЙ СВІТОВІЙ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ >ПІСЛЯ БОРОДИНСЬКОГО ПОБОЇЩА >ПО СМЕРТІ БЕЗ СПОКОЮ ТА ПОВАГИ >ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ СОЮЗНИЦЬКИХ БОМБАРДУВАНЬ >ПОЛОН І ВСЕ ЩО ЙОГО СТОСУЄТЬСЯ >ПОЛТАВСЬКА БАТАЛІЯ БЕЗ УПЕРЕДЖЕНОСТІ >ПРИХОВАНЕ РАБСТВО В СРСР >ПРО ФОРМУ СПОРЯДЖЕННЯ НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ >ПРО ЩО НЕ ПРИЙНЯТО ГОВОРИТИ АБО ЛІЦЕНЗІЙНИЙ КРАДІЖ >РЯТІВНІ КРИЛА ЛЮФТВАФФЕ >СТАЛІН-ЦЕ ЛЕНІН СЬОГОДНІ >СТИМУЛИ ВОЮВАТИ КРАЩЕ >СТРАТЕГІЯ ВИПАЛЕНОЇ ЗЕМЛІ >СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ >СТРІЛЕЦЬКЕ РОЗМАЇТТЯ >ТАНКОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ ПІД ПРОХОРІВКОЮ >ТЕЛЕВІЗІЙНІ ШТАМПИ ПРО ВЕЛИКУ ВІТЧИЗНЯНУ ВІЙНУ >ТРОФЕЙНЕ ОЗБРОЄННЯ НА СЛУЖБІ РККА ТА ВЕРМАХТУ >ТЯГЛОВА СИЛА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ >У ЖОРНАХ НКВС >УЧАСТЬ ІНОЗЕМЦІВ У ВІЙСЬКАХ ГІТЛЕРА >ФАШИСТСЬКА ДОПОМОГА СРСР >ФАШИСТСЬКИЙ ЛЕНД-ЛІЗ >ФІНСЬКА ЗИМОВА ВІЙНА >ХАЛХІН-ГОЛ ТА ХАСАН У ЦИФРАХ >ХІМІЯ ВІД ДИЯВОЛА >ХТО ВОЮВАВ ЗА АНГЛІЮ >ХТО КОГО КОПІЮВАВ? >ХТО ХОВАЄТЬСЯ ЗА ПСЕВДОНІМОМ >ЦЕРКВИ В СРСР >ЦІКАВЕ З СВІТУ ЇЖІ ТА НАПОЇВ >ЦІНА ПЕРЕМОГ-ПОРАЗОК У 2СВ >ЧОРНІ МІТКИ НЕЛЮДЯНОСТІ >ШОУ ЯЧМІННИХ ЛЮДЕЙ >ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ДИСЦИПЛІНАРНИЙ БАТАЛЬЙОН >ЩО НЕ ТАК З ЛЬОДОВИМ ПОБОЇЩЕМ?

ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ

23.02.2022 - останнє, на відміну від репостів, оновлення теми
Нова інформація позначається червоним, але не обов'язково знаходиться на початку теми
Цікаве з Нету за цією темою: "Фотогід по їстівним комахам", "Най незвичайніші види сиру", "Най жахливіші страви світу", "Дивна та жахлива їжа", "Звичні продукти, яких немає за кордоном", "Найбільш дивні скандинавські страви з риби", "Найбридкіші делікатеси", "10 пенісів, які їдять люди", "Найпопулярніші страви США", "Незвична руська середньовічна кухня"

- "Скажи мені, що ти їси, і я скажу, хто ти" - Брійа Саварен

НЕЗВИЧНІ ХАРЧОВІ УПОДОБАННЯ:
НІМЦІ: традиційно вживають свіже-виготовлений фарш з яловичини (Mettwurst)
КИТАЙЦІ
: вживають приготовлене м'ясо всіх, без винятку, видів собак та кішок, а також абортовані людські зародки у вареному чи жареному вигляді, рисове вино, настояне на сліпих мишенятах, курячі яйця (Тунцзидань - "яйце хлопчика"), зварені у сечі незайманого хлопчика; скорпіонів, гусінь шовкопряда, пацюків, сирий мавпячий мозок, бичачі та собачі пеніси, бичачі та баранячі яєчка, парасольки медуз Мезоглея аурелій та ропілема їстівна, кажанів, трепангів (морських огірків)
ШВЕЙЦАРЦІ: традиційно вживають в їжу у вигляді різноманітних страв м'ясо собак та котів
КОРЕЙЦІ: вживають м'ясо собак, проте лише певної породи, яку спеціально відгодовують, рисове вино, настояне на сліпих мишенятах; Бондегі - варені або на пару лялечки тутового шовкопряду, Санакчи - мацаки тільки, що вбитого восьминіга, що звиваються
ІТАЛІЙЦІ: сир "Касу марцу" (італ. "гнилий сир") - сир з живими хробаками сирної мухи
СКАНДИНАВИ: розповсюджені страви з протухлої чи забродженої риби: ісландська страва "хакарл" готується з протухлого м'яса акули, а шведська страва "сюрстрьоммінг" - з прокислого оселедця; одна з страв шведської кухні - галушки з борошна, крові північного оленя та солі; "лютефіск" - заливана лугом в процесі приготування сушена риба;
ФРАНЦУЗИ: їдять м'ясо та ікру садових равликів, а також лапки певного виду жаб, саме французьким сортам сиру притаманний яскраво виражений смердючий запах або наявність плісняви, баранячі яєчка, м'ясо морських їжаків, сирий яловичий фарш
В'ЄТНАМЦІ: їдять м'ясо собак, котів, крокодилів та змій, кров'яний суп з охолодженої до густої, желеподібної консистенції, сирої, зазвичай, гусячої крові, пташиних тельбухів, а також арахісу та різноманітних трав; скорпіонів, гусінь шовкопряда
ФІЛІППІНЦІ і КАМБОДЖІЙЦІ: їдять "Балут" - варене качине яйце, зародок в якому уже обріс пір'ям і відростив дзьоб, смажені курячі кішки, суп з мурах, страви з летючих мишів
ТАЙЦІ: їдять обсмажених скорпіонів, цвіркунів, бамбукову гусінь, гусінь шовкопряда, пальмових довгоносиків, жуків-плавунців, червоних мурах, тарганів,
ЯПОНЦІ: їдять личинок ос, сиру конину (басаши), дельфінів, сирі очі тунця, "натто" - відварені соєві боби загортаються у солому, закопуються в землю на 3 місяця, після чого підгнилі боби вживають як закуску, парасольки медуз Мезоглея аурелій та ропілема їстівна, смажених ос,
МЕКСИКАНЦІ: їдять жуків-щитників, яйця мурах, стрибунців, бичачі яєчка у фритюрі
ВЕНЕСУЕЛЬЦІ: тарантули
ІНДОНЕЗІЙЦІ: бабки, м’ясо собак та летючих мишів
НІГЕРІЙЦІ: пальмових довгоносиків
МАЛАЙЗІЙЦІ: пальмових довгоносиків
ПАПУАСИ: пальмових довгоносиків
АМЕРИКАНЦІ: м’ясо білок (Іллінойс), баранячі яєчка
КАЗАХИ, ІРАКЦІ, ІРАНЦІ: варена бараняча голова
ІСЛАНДЦІ: Гравлакс ("похований лосось") - солений лосось, закопаний на час у ґрунт, Свід - маринована цілком бараняча голова
ЧУКЧІ: Копальхем - топлять оленя в болоті і закидають його на кілька місяців торфом
ЦИГАНИ (ЄВРОПА-АМЕРИКА): страви з м'яса їжаків
ФІНИ: отруйний гриб "Сморчок несправжній"
ПРОДУКТОВІ ТАБУ:
- у Туркменістані заборонено їсти конину
- цигани ніколи не їдять конину
- євреям, згідно кашруту, заборонено вживати у їжу конину, свинину, риб без луски (акулу, сома, вугра, в’юна, лососевих риб і, відповідно, чорну ікру), молюсків (мідії, устриці, кальмари), ракоподібних (раки і креветки), тварин і птахів, вбитих під час охоти, комах
- представники вищої індійської касти брахманів є суворими вегетаріанцями, тоді як самій нижчій касті індійського суспільства - далітам ("недоторканим") дозволено вживати м'ясо в їжу
- собачатину масово вживають у Китаї, обох Кореях, Індонезії, Східному Тиморі, Гані і Нігерії

ТРАДИЦІЙНІ ХАРЧОВІ УПОДОБАННЯ НАРОДІВ СВІТУ:
ФРАНЦУЗИ майже зовсім не вживають чай, кисілі, жирні салати та наваристі супи, холодець та окрошку, гречану кашу, майонез (занадто жирний), молочні продукти, окрім сиру, сало та жирну свинину, маринований оселедець. Особливості кухні: кава, випічка, сири, паштети, страви з курятини, яловичини та морепродуктів, супи-пюре,
КИТАЙЦІ здебільшого не вживають каву, шоколад, тваринне молоко, ікру, будь-яку рибу, окрім сирого оселедця, чорний та майже білий хліб, лавровий лист, тверді сичужні сири, ковбаси, сало, домашній сир, вершкове масло
Особливості кухні: не солять, майже не варять, зрідка вживають телятину і яловичину, чай обов'язково без цукру і без будь-яких додатків, всілякі продукти з сої.
ІТАЛІЙЦІ здебільшого не вживають чорний хліб, жирну свинину, продукти з фаршу, буряк
Особливості кухні: сир, кава, спагеті, оливки, часник, оливкова олія
ІНДІЙЦІ здебільшого не вживають яловичину, тваринні жири, зовсім не їдять конину
Особливості кухні: зрідка вживають м'ясо, чай тільки з молоком
УГОРЦІ здебільшого не вживають свіжі овочі, баранину, продукти з фаршу, ікру, оселедець, каші, кисілі
Особливості кухні: мариновані овочі, паприка, багато борошна, свинячий жир
БОЛГАРИ здебільшого не вживають картоплю з травня, каші, круп'яні страви, молочні супи, страви з фаршу, борщі, окрошку, сирники, чорний хліб
Особливості кухні: тільки білий хліб, сири, особливо овечі, овочі у будь-якому вигляді, томати, горіхи, кисле молоко
АНГЛІЙЦІ здебільшого не вживають соуси, страви з фаршу, макаронні і круп'яні вироби, заливну рибу, жирну свинину. зовсім не їдять конину. Особливості кухні: не прожарюють м'ясо, вівсяні каші, смаженя.
ПОЛЯКИ переважно не вживають баранину – майже, соуси до м'яса
Особливості кухні: бутерброди, страви з яєць, салати
ЕСТОНЦІ здебільшого не вживають спеції і соняшникову олію.
Особливості кухні: кров'яні ковбаси, крупи, горох, лісові ягоди
ЛИТОВЦІ здебільшого не вживають білий хліб, спеції і томатну пасту - майже. Особливості кухні: чорний хліб з кмином, ковбаси, особливо кров'яні
ПОРТУГАЛЬЦІ здебільшого не вживають чай, свіжу зелень, салати
Особливості кухні: кава, морепродукти
КИРГИЗИ переважно не вживають продукти з фаршу і овочеві пюре, спеції.
Особливості кухні: чай, коржики, страви з конини
ТАДЖИКИ переважно не вживають рибу, яйця, крупи (окрім пшениці)
Особливості кухні: бобові та рис
ЯПОНЦІ переважно не вживають мінеральну воду, шампанське, сіль, молоко, рослинні жири, вершкове масло, яловичину.
Особливості кухні: чай без будь-яких додатків, рис, риба і морепродукти
ЧЕХИ переважно не вживають баранину і продукти з фаршу.
Особливості кухні: свинина і пиво
РУМУНИ переважно не вживають кисілі, желе, муси, чорний хліб.
Особливості кухні: кукурудза, тушковані овочі, кава, м'ясо і риба на вертелі
НІМЦІ переважно не вживають - невідомо.
Особливості кухні: квашена капуста, жирна свинина, сосиски і пиво.
АМЕРИКАНЦІ зовсім не їдять конину, страви з кислого молока
ІСПАНЦІ: зовсім не їдять конину
КАЗАХИ: особливості кухні: страви з конини
КАМБОДЖИЙЦІ: у всі, без винятку, страви обов'язково додають велику кількість цукру
СЕРБИне вживають чай, каши (крім рису), петрушку, кріп, кінзу, рибу та морепродукти
Особливості кухні: квашена капуста, свинина на гратарі, квасоля, випічка