ЗМІСТ:100 тем

- ЩЕ РАЗ ПРО БРЕСТСЬКУ ФОРТЕЦЮ >БИТИ НАПОЛЕОНА >БІЛОПОЛЬСЬКИЙ ПОСПІХ 1920 РОКУ >БОЇ В ПІВНІЧНІЙ АФРИЦІ МОВОЮ ЦИФР >БРОНЕТАНКОВА СТАТИСТИКА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ >БТТ АНТИГІТЛЕРІВСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ >БТТ ГІТЛЕРІВСЬКОЇ ВІСІ >БУЛИ НЕ ГОТОВИМИ ДО ВІЙНИ? >БУТИ ВІЙНІ >БУТИ ПО ЦЬОМУ! >ВЕЛИКІ ПРО ВСЕ І НІ ПРО ЩО >ВИДАТНІ ЛЮДИ І СІМЕЙНЕ ЖИТТЯ >ВИКРУТАСИ ІСТОРІЇ >ВИТОКИ ЧЕРВОНОГО ТЕРОРУ >ВОЄННА АВІАЦІЯ У ЦИФРАХ >ВОЄННИЙ ПОБУТ ТА БУТТЯ >ВОРОГ У ВОРІТ >ВТРАТИ ФАШИСТІВ ДО НАПАДУ НА СРСР >ГЕОПОЛІТИКА ДОГОРИ НОГАМИ >ГРОШОВО-ПРОДУКТОВА СОБІВАРТІСТЬ ЖИТТЯ >ДО НЕПРИСТОЙНОСТІ ДИВАЦЬКА ВІЙНА >ДО ПОРИ МОВЧАЗНА СМЕРТЬ >ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВА ДОПОМОГА ФАШИЗМУ >ДОПОМОГА СРСР ФАШИСТСЬКІЙ НІМЕЧЧИНІ >ДРУГИЙ ФРОНТ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ >ЕКОНОМІКА НІМЕЧЧИНИ НАПЕРЕДОДНІ ТА ПІД ЧАС 2СВ >ЕТИКЕТОМ ПО СТОЛУ >З НЕДОЗРІЛОГО >ЗА ВЗЯТТЯ БЕРЛІНУ >ІСПАНСЬКА ПРЕЛЮДІЯ ВЕЛИКОЇ ВІЙНИ >ІСТЕРІЯ НЕЛЮДЯНОСТІ >КАТАСТРОФА ЧЕТВЕРТОГО ФЛОТУ СВІТУ >КИТАЙСЬКИЙ NO PASARAN >КОМУ ВІРИТИ АБО ПРАВДА ПРО АФГАНІСТАН >КРИМСЬКА ЕПОПЕЯ 1855-56 РОКІВ >КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("РУМ’ЯНЦЕВ-КУТУЗОВ") >КУРСЬКА БИТВА БЕЗ ІДЕОЛОГІЧНОГО ЛУШПИННЯ ("ЦИТАДЕЛЬ") >ЛЕНД-ЛІЗ БЕЗ КУПЮР >ЛЕНІН-ПОРТРЕТ БЕЗ РЕТУШІ >ЛИЦАРСТВО НЕ ВІД СВІТУ ЦЬОГО >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО АВІАЦІЮ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО БРОНЕТАНКОВУ ТЕХНІКУ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО НАДВОДНИЙ ФЛОТ >МАЛОВІДОМІ ФАКТИ ПРО ПІДВОДНИЙ ФЛОТ >МАЛОЗГАДУВАНЕ ПРО ХОЛОДНУ ЗБРОЮ >МАРШАЛ-МАРОДЕР ЖУКОВ >МИСТЕЦТВУ-БУТИ! >НАЦІОНАЛЬНИЙ СКЛАД ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ В СРСР >НЕ ВЕЛИКІ ДИВАКУВАТОСТІ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ >НЕ ВІР ОЧАМ СВОЇМ >НЕВИПРАВДАНА ВОЄННА ЖОРСТОКІСТЬ >НЕВІДОМА АРТИЛЕРІЯ >НЕВІДОМЕ ПРО ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ >НЕВІЛЬНИЧА ПРАВДА >НЕЗРУЧНА ІСТОРІЯ >НЕСКОРЕНА ПОЛЬЩА >НІМЕЦЬКИЙ ПОЛОН І ПРИМУСОВА ПРАЦЯ >НКВС ПЕРЕД ОБЛИЧЧЯМ ЦИФР >ОБЕРЕЖНО ДЕЗІНФОРМАЦІЯ >ОСОБЛИВА СПАРТА >ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНИХ КУХОНЬ >ПАРАДОКСАЛЬНО АЛЕ ФАКТ >ПЕРЕМІЩЕННЯ ЧИ ПЕРЕМІШУВАННЯ? >ПЕРШІЙ СВІТОВІЙ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ >ПІСЛЯ БОРОДИНСЬКОГО ПОБОЇЩА >ПО СМЕРТІ БЕЗ СПОКОЮ ТА ПОВАГИ >ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ СОЮЗНИЦЬКИХ БОМБАРДУВАНЬ >ПОЛОН І ВСЕ ЩО ЙОГО СТОСУЄТЬСЯ >ПОЛТАВСЬКА БАТАЛІЯ БЕЗ УПЕРЕДЖЕНОСТІ >ПРИХОВАНЕ РАБСТВО В СРСР >ПРО ФОРМУ СПОРЯДЖЕННЯ НАГОРОДИ ТА ВІДЗНАКИ >ПРО ЩО НЕ ПРИЙНЯТО ГОВОРИТИ АБО ЛІЦЕНЗІЙНИЙ КРАДІЖ >РЯТІВНІ КРИЛА ЛЮФТВАФФЕ >СТАЛІН-ЦЕ ЛЕНІН СЬОГОДНІ >СТИМУЛИ ВОЮВАТИ КРАЩЕ >СТРАТЕГІЯ ВИПАЛЕНОЇ ЗЕМЛІ >СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ >СТРІЛЕЦЬКЕ РОЗМАЇТТЯ >ТАНКОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ ПІД ПРОХОРІВКОЮ >ТЕЛЕВІЗІЙНІ ШТАМПИ ПРО ВЕЛИКУ ВІТЧИЗНЯНУ ВІЙНУ >ТРОФЕЙНЕ ОЗБРОЄННЯ НА СЛУЖБІ РККА ТА ВЕРМАХТУ >ТЯГЛОВА СИЛА ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ >У ЖОРНАХ НКВС >УЧАСТЬ ІНОЗЕМЦІВ У ВІЙСЬКАХ ГІТЛЕРА >ФАШИСТСЬКА ДОПОМОГА СРСР >ФАШИСТСЬКИЙ ЛЕНД-ЛІЗ >ФІНСЬКА ЗИМОВА ВІЙНА >ХАЛХИН-ГОЛ ТА ХАСАН У ЦИФРАХ >ХІМІЯ ВІД ДИЯВОЛА >ХТО ВОЮВАВ ЗА АНГЛІЮ >ХТО КОГО КОПІЮВАВ? >ХТО ХОВАЄТЬСЯ ЗА ПСЕВДОНІМОМ >ЦЕРКВИ В СРСР >ЦІКАВЕ З СВІТУ ЇЖІ ТА НАПОЇВ >ЦІНА ПЕРЕМОГ-ПОРАЗОК У 2СВ >ЧОРНІ МІТКИ НЕЛЮДЯНОСТІ >ШОУ ЯЧМІННИХ ЛЮДЕЙ >ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ДИСЦИПЛІНАРНИЙ БАТАЛЬЙОН >ЩО НЕ ТАК З ЛЬОДОВИМ ПОБОЇЩЕМ?

БУТИ ВІЙНІ

24.02.2022 - останнє, на відміну від репостів, оновлення теми
Нова інформація позначається червоним, але не обов'язково знаходиться на початку теми.
NB: активні посилання на подібні цій теми "Були не готовими до війни?"

-"СРСР не бажає розширювати свою територію. Він завжди там, де потрібно захищати та підтримувати мир" - Литвинов (Прим.21*)
-"... Дозвольте внести поправку. Мирна політика забезпечувала мир нашій країні. Мирна політика справа добра. Ми до пори до часу проводили лінію на оборону – доти, поки не переозброїли нашу армію, не оснастили армію сучасними засобами боротьби. А тепер… треба перейти від оборони до наступу… Нам треба перебудувати наше виховання, нашу пропаганду, агітацію, наш друк у наступальному дусі. Червона Армія є сучасна армія, а сучасна армія – армія наступальна" - Сталін (Прим.17*,22*)
-"Червона армія буде самою нападаючою з усіх будь-коли нападаючих армій" - Польовий статут РККА 1939р (Прим.6*)
-"Робітниче-селянська армія повинна стати самою агресивною з усіх коли-не будь наступальних армій, що існували" - з промови Сталіна на урочистому випуску слухачів воєнних академій 07.05.1939р (Прим.19*)
-"Сталін хоче успадкувати виснажену війною Європу" - А.Гітлер (Прим.19*)

Высо́ко в небе ясном вьётся алый стяг,
Мы мчимся на конях, туда, где виден враг.
И в битве упоительной
Лавиною стремительной —
Даёшь Варшаву, дай Берлин...
(А.Френкель, "Марш Буденного", 1920г)

Под Кенигсбергом на рассвете
Мы будем ранены вдвоем,
Отбудем месяц в лазарете,
И выживем, и в бой пойдем.
(К.Симонов. "Однополчане", 1938г)

Наш каждый год – победа и борьба
За уголь, за размах металлургии!..
А может быть – к шестнадцати гербам
Еще гербы прибавятся другие…
(«Правда», 1 января 1941г)

Но мы еще дойдем до Ганга,
Но мы еще умрем в боях,
Чтоб от Японии до Англии
Сияла Родина моя.
(П.Коган, "Лирическое отступление", 1941г)

- 06.06.1941р вийшла спільна Постанова ЦК ВКПб та Раднаркому СРСР "Про негайне доведення до боєздатного стану 500 ТБ-3", які вилучалися з десантних та транспортних частин для створення частин нічних бомбардувальників (Прим.26*)
- 800 тис. чоловік було призвано до РККА навесні 1941р (Прим.25*), хоча зазвичай щорічно призивали до 270 тис. чоловік з 800-900 тис. громадян призовного віку, придатних до воїнської служби (Прим.24*)
- на середину травня 1941р поза кордонів 1939р знаходилося біля 170 дивізій або понад 5/7 всієї чисельності РККА, які були розподілені по 5 ВО: Ленінградському, Прибалтійському, Західному, Київському та Одеському (Прим.23*)
- 37 дивізій та 1 танкова бригада з 55, що були в "зимній" війні з Фінляндією 1939-40рр, були перекинуті у західні ВО СРСР, а строк початку демобілізації 686 тис. військовиків, що після війни виявилися "зайвими" в РККА, штат якої (без ВМФ) з 01.05.40р встановили у 3 200 тис. чоловік, був відсунутий до 01.07.1940р (Прим.22*)
- 13.06.1941р особовий склад частин і з’єднань радянського 9-го Особливого стрілецького корпуса, аж до рядових червоноармійців, отримав російсько-румунські розмовники (Прим.19*)
- восени 1940р багато хто з молодих пілотів-випускників училищ скеровувалися до полків, що тільки-но формувалися, за суттю, існуючи лише на папері, і складалися з штабів (Прим.18*)
- з 12.06.41р радянським військовослужбовцям прикордонних частин почали видавати смертні медальйони для ідентифікації на випадок загибелі (Прим.17*)
- маршал СРСР І.Баграмян: "15.06.41р ми отримали наказ почати ... висування всіх п'яти корпусів до кордону. Вони забрали з собою все необхідне для ведення бойових дій" (Прим.16*)
- "перед самим початком війни, під найсуворішим секретом, на захід перекидалися п'ять армій" - генерал армії С.Штеменко, а генерал армії С.Іванов додає: "одночасно з цим до передислокації готувалися ще три армії" (Прим.16*)
- фактично у березні 1940р було прийнято директивне рішення про початок масового виробництва (так, згідно Постанови СНК СРСР та ЦК ВКП(б) річний випуск танків КВ-2 повинен був досягнути 230 машин (Прим.20*) важких танків нового типу, що були здібні проривати довготривалі ворожі укріплення. Одночасно було вирішено зняти з виробництва морально застарілі важкі танки Т-28 та Т-35 на користь виробництва КВ-1, КВ-2, КВ-3 і Т-34 (Прим.15*)
- виробництво танка КВ-2 було припинено після початку ВВВ (у червні 1941р - Прим.20*), а виробництво танка КВ-3 навіть не було почато з причини того, що озброєння цих танків було призначено для знищення довготривалих укріплень вірогідного противника під час наступу (Прим.15*)
- 19.08.39р Румунія погодилася на вимогу СРСР пропускати радянські війська через свою територію
(Прим.14*)
- з 01.09.1939 по 22.06.1941р чисельність РККА зросла у 2,8 рази, сягнувши 5,4 млн. чоловік (Прим.12*)
- на 01.01.39р, згідно планам ВПС РККА, наголошувалося мати у складі дальнє-бомбардувальної авіації 384 чотиримоторних бомбардувальника ТБ-3, 288 шестимоторних бомбардувальників ТБ-4 та 96 восьми-моторних бомбардувальників ТБ-6 (Прим.26*)
- 05.11.40р Політбюро та СНК було прийнято рішення про створення Далеко-бомбардувальної авіації, головною задачею якої був "... підрив воєнно-економічної могутності противника діями по його глибокому тилу..." ДБА планувалася з п'яти авіакорпусів, у складі кожного повинні були увійти дві бомбардувальні, одна винищувальна, три окремі дивізії ДБ і один окремий авіаполк (Прим.11*). На 1941р було побудовано 1528 дальніх бомбардувальників ДБ-3 (Прим.13*)
- на початок ВВВ тільки у західних ВО було зосереджено 4 (1-й, 2-й, 3-й та 4-й) дальнє-бомбардувальних авіакорпуси, 18-а обад і 212-й одбап у складі 9 авіадивізій дальньої авіації, окремих 18-ї обад та 212-го одбап (Прим.26*)
- починаючи від 15.05.41р в дію був введений стратегічний план "Розвертання ЗС СРСР на випадок війни з Німеччиною та її союзниками" (Прим.10*)
- в червні 1941р в СРСР прийнято рішення про проведення часткової мобілізації: було призвано 800 тис. чоловік для поповнення військ, що вже знаходяться в прикордонних округах, і почалося висування з глибини країни додатково 4 армій на рубежі ріки Дніпро. Станом на 22.06.1941р було завантажено 538 ешелонів, з яких 455 були в дорозі і лише 83 встигли вивантажитися в пунктах призначення (Прим.10*)
- з листа Гітлера Муссоліні 21.06.1941р: "...Після ліквідації Польщі стало очевидно, що Радянська Росія продовжує, хоча і з розумом і обережністю, але твердо проводить більшовицьку політику експансії Радянської держави...Концентрація руських сил - я доручив генералу Йодлю передати останню карту Вашому аташе генералу Марасу - величезна. Фактично всі наявні російські сили розташовані на нашому кордоні" (Прим.9*)
- Гітлер після доповіді про відвідування в квітні 1941р делегації люфтваффе 6 самих передових радянських воєнних авіазаводів: "Тепер стало видно, як далеко зайшли ці люди. Треба починати негайно" (Прим.9*)
- на західних кордонах СРСР (Прибалтійський особливий ВО, Київський особливий ВО, Західний особливий ВО, Одеський ВО) напередодні ВВВ знаходилось рівно 50% всій РККА (Прим.9*)
- з лютого 1941р радянський авіапром перейшов на цілодобовий графік і на липень 1941р планувалося довести випуск 50 літаків щоденно (Прим.8*)
- чисельність РККА наприкінці 1939р зросла майже вдвічі у порівнянні з початком року і склала 209 стрілецьких дивізій, об'єднаних в 44 стрілецьких корпуси. На 01.01.1940 загальна чисельність ЗС СРСР склала 3601,4 тисячі чоловік (Прим.7*)
- 05.05.41р, виступаючи на випускному зібранні Академії командирів Червоної армії, Сталін прямо сказав: "Справа йде до війни, і противником буде Німеччина" (Прим.6*)
- 22.06.41р штурмана фронтового бомбардувального полку під Воронежем клеїли купи, виданих цього дня, мап, прокладаючи трасу геть до Берлина (Прим.5*)
- генерал-танкіст М.Попель пізніше згадував про ті дні: "У штабних іграх і на вченнях ми – борони Боже! – аж ніяк не припускали переваги сил противника… Не передбачали ми й оборонного варіанту прикордонних боїв, не говорячи вже про відхід. Тільки вперед, тільки на чужій землі! У нас не було плану взаємодії з прикордонними військами, плану висадження в повітря мостів, мінування бродів тощо. У нас не було навіть задовільних карт своєї території, лише карти району на захід від кордону…"
- 11.06.41р на адресу воєнних рад 5-ї, 6-ї, 12-ї і 26-ї армій Воєнною радою Київського особливого ВО була направлена директива № А1\00211, за якою при оголошенні бойової тривоги командуванням частини серед інших передбачався і такий захід:
д) "Заздалегідь заготовлені карти недоторканого запасу видаються на руки командному і керівному складу за особливим наказом, а командирам загонів підтримка прикордонних військ - негайно"
- уже в лютому 1941р була ухвалена Сталіним пісня "Священна війна" (Прим.1*)
- плакат "Родина-мать зовёт" був створений художником Тоїдзе Ї.М і з осені 1940р знаходився в кожному радянському військкоматі в кількості 300 штук в одному з трьох запечатаних таємних пакетів "Розкрити за особливим розпорядженням". Тільки один з вказаних в шифрограмі пакетів наказано було розкрити на випадок початку війни, а інші пакети, не розкриваючи, знищити (Прим.2*)
- в ще одному "цілком таємному" пакеті "Розкрити за особливим розпорядженням" в кількості 5 млн. екземплярів в кожному райкомі і військкоматі знаходилися плакати "Під прапором Леніна вперед на Захід" Що знаходилося в третьому з таємних пакетів - невідомо (Прим.3*)
- вантаж воєнних радянських мап займав 200 товарних вагонів і очікував своєї черги на дорогах західних округів (Прим.4*)

ПРИМІТКИ:
(Прим.1*) - Л.Семененко "Великая Отечественная война. Как это было"
(Прим.2*) - О.Михайлов "Куда звала "Родина-мать"? журнал "Техника - молодежи" №6\2003
(Прим.3*) - И.Бунич "Гроза" Кровавые игры диктаторов"
(Прим.4*) - Р.Кершоу "1941год глазами немцев. Березовые кресты вместо железных"
(Прим.5*) - В.Решетников В. "Что было – то было"
(Прим.6*) - Э.Радзинский "Сталин. Загадки жизни и смерти"
(Прим.7*) - "Принимай нас, Суоми-красавица! Освободительный поход в Финляндию 1939-1940гг Часть 2"
(Прим.8*) - В.Иванов "Самолеты Н.Н.Поликарпова"
(Прим.9*) - В.Августинович "Битва за скорость. Великая война авиамоторов"
(Прим.10*) - Б.Белозеров "Фронт без границ 1941-1945гг."
(Прим.11*) - В.Бешанов "Летающие гробы Сталина"
(Прим.12*) - В.Галин "Политэкономия войны. Заговор Европы"
(Прим.13*) - С.Мороз "Скорость, дальность, высота" журнал "Наука и техника" 8\2007
(Прим.14*) - Г.Препарата "Гитлер.Инк. Как Британия и США создавали Третий рейх"
(Прим.15*) - Н.Попов "Без тайн и секретов"
(Прим.16*) - С.Манукян "Как начиналась война" журнал "Наука и техника" 6\2012
(Прим.17*) - А.Осокин "Великая тайна Великой Отечественной. Ключи к разгадке"
(Прим.18*) - сборник "Авиаколлекция: истребитель И-153 "Чайка" 1\2014
(Прим.19*) - О.Грейгь "Сталин мог ударить первым"
(Прим.20*) - М.Коломиец "Тяжелый танк КВ-2. Сенсационные материалы о битве у Расейняя"
(Прим.21*) - Й.Геббельс "Так говорил Геббельс"
(Прим.22*) - Ю.Соколов "Правда о Великой Отечественной войне"
(Прим.23*) - А.Кларк "План "Барбаросса". Крушение Третьего рейха. 1941-1945"
(Прим.24*) - Ф.Фенкен "Энциклопедия вооружения и военного костюма. 2МВ 1939-45"
(Прим.25*) - сборник "100 битв, которые изменили мир: Смоленск-1941г" №149
(Прим.26*) - сборник "Дальняя авиация России"